Το δωμάτιο «Τριβόλι» – Το φυσικό αφροδισιακό

Το τριβόλι ανθίζει κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Έχει μικρά κίτρινα άνθη που βρίσκονται στη βάση των ακραίων φύλλων του. Ο καρπός του είναι αγκαθωτός, στρογγυλός και αποτελείται από 5 σπόρους. Το βοτάνι αυτό δίνει λύση σε πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την σεξουαλική υγεία ανδρών και γυναικών. Είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αφροδισιακά που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Βοηθάει στη ρύθμιση των ορμονών στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και μειώνει τα ψυχοσωματικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτήν όπως αϋπνία, υπερένταση, άσχημη διάθεση, πόνος στην κοιλιακή χώρα. Είναι άριστο χωνευτικό και αποτοξινώνει το ήπαρ και το πεπτικό σύστημα.

Το δωμάτιο «Φασκόμηλο» – Το φυτό της αθανασίας

Για οικιακή χρήση κόβεται τον Ιούνιο και αφού αποξηρανθεί, σε σκιερό μέρος, φυλάγεται σε γυάλινα βάζα. Έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές. Το φασκόμηλο είναι γνωστό από πολύ παλιά, καθώς πολλοί αρχαίοι το εκθείαζαν ιδιαιτέρως και το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα των φιδιών αλλά και γενικά ως τονωτικό του μυαλού και του σώματος. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα υποδέχονταν τους άνδρες από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να «διεγείρουν» τη γονιμότητα.  Το αφέψημά του χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ουλίτιδας και των δερματικών παθήσεων.

Το δωμάτιο «Φλισκούνι» – Το φάρμακο κατά του καπνίσματος

Πρόκειται για την αρωματική άγρια μέντα που ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο και την συναντάμε συνήθως σε φτωχά εδάφη, σε ηλιόλουστα σημεία και κοντά σε ρεματιές. Ενδείκνυται για τον καθαρισμό των πνευμόνων των καπνιστών. Βελτιώνει την πέψη, προστατεύει από τροφική δηλητηρίαση και ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τη ναυτία και τις μυϊκές συσπάσεις (κράμπες). Δεν ενδείκνυται για έγκυες και μητέρες που θηλάζουν, για βρέφη και για όσους υποφέρουν από έλκος και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Το δωμάτιο «Κρίταμο» – Το βοτάνι της ομορφιάς

Το κρίταμο ανήκει στα αλόφυτα, διότι ευδοκιμεί σε εδάφη με πολύ υψηλή αλατότητα, κυρίως σε βραχώδεις ή αμμουδερές ακτές. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο και διατηρούνται στην άλμη. Θεωρείται αποτοξινωτικό βότανο. Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως διουρητικό, ως αντιμικροβιακό, ως καθαριστικό του αίματος και ως ευεργετικό στο συκώτι. Διαθέτει εύρος ιδιοτήτων και εφαρμογών σε καλλυντικά προϊόντα. Συντελεί στη διέγερση του μηχανισμού επούλωσης του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης, προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα. Επιπλέον, έχει επίδραση στην αποχρωμάτωση των καφέ κηλίδων του δέρματος (πανάδες) και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε αντηλιακά και κρέμες προσώπου, σε σαπούνια και σαμπουάν.